Kozy na drzewie arganowym. Kozy na drzewie arganowym. Getty Images
Struktura

Nieco oleju w butelce wina

Być może olej arganowy pozwoli produkować wino przy udziale bardziej egzotycznych szczepów drożdży

Każda niezwykła butelka wina bierze swój początek w zwykłej infekcji spowodowanej przez grzyby. W przeszłości w winiarstwie wykorzystywano występujące w naturze szczepy drożdży, które przerabiały cukier z winogron na alkohol. Dziś producenci wina sięgają zwykle po jeden ze szczepów wyhodowanych w warunkach laboratoryjnych. Najlepsi producenci, którzy mają ambicję, aby ich trunek się wyróżniał, próbują korzystać z rzadszych drobnoustrojów. Ale nie wszystkie szczepy są w stanie przetrwać warunki występujące podczas produkcji przemysłowej i zachować swoją skuteczność.

Świat Nauki 11.2018 (300327) z dnia 01.11.2018; Skaner; s. 16
Reklama