Sztuczny język posmakował czekolady
Doznań odczuwanych wtedy, kiedy czekolada o bogatym smaku rozpływa się na języku, nie da się porównać z niczym innym. Chcąc zrozumieć, jak przebiega ten proces na poziomie molekularnym, naukowcy stworzyli biomimetyczny język, odzwierciedlający fakturę, układ powierzchni i właściwości mechaniczne ludzkiego języka. „Chcieliśmy zrozumieć, co w największym stopniu przyczynia się do uczucia gładkości roztapiającej się czekolady” – mówi Siavash Soltanahmadi, badacz z University of Leeds w Anglii.
Soltanahmadi i jego współpracownicy, Anwesha Sarkar i Michael Bryant, umieszczali czekoladę na sztucznym języku i obserwowali interakcje na jego powierzchni. Dzięki przeprowadzanym pomiarom podzielili proces smakowania czekolady na trzy fazy: stałą, roztopioną i fazę emulsji. Naukowcy odkryli, że przyjemne odczucia, jakie daje czekolada, wynikają z uwalnianej przez nią tłuszczowej warstwy pokrywającej język.
„Lokalizacja tłuszczu w czekoladzie jest ważniejsza niż jego ilość” – mówi Soltanahmadi. Ich odkrycie wskazuje, że zlokalizowanie tłuszczu w wierzchnich warstwach czekolady przy zmniejszeniu jego ilości wewnątrz pozwoliłoby uzyskać deser, który byłby zdrowszy, a jednocześnie równie smaczny.
To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Jeśli z niej korzystasz, powołaj się na źródło, czyli na www.projektpulsar.pl. Dziękujemy.