Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Technologia

Grafenowy język ma całkiem dobry smak

Serce? Wątroba? Wydrukuj je sam
Technologia

Serce? Wątroba? Wydrukuj je sam

Czy za kilka, kilkanaście lat zamiast czekać na przeszczep, wydrukujemy sobie nowy organ? Biodruk 3D to fikcja czy realna przyszłość transplantologii?

System oparty na tlenku grafenu i AI połączył czucie z przetwarzaniem danych. W przyszłości może pomóc w przywracaniu smaku pacjentom z chorobami neurologicznymi.
Z ostatniej chwili|||Z ostatniej chwili

W przyrodzie kolor wściekle żółty bywa stosowany ku przestrodze (patrz: liściołaz żółty) czy jako kamuflaż (patrz: modliszka storczykowa). W Pulsarze natomiast – to sygnał końca embarga, które prestiżowe czasopisma naukowe nakładają na publikowane przez badaczy artykuły. Tekst z żółtym oznaczeniem dotyczy więc doniesienia, które zostało upublicznione dosłownie przed chwilą.

Dotychczasowe próby tworzenia sztucznych systemów służących percepcji smaku opierały się na konstruowaniu oddzielnych komponentów do wykrywania substancji chemicznych i przetwarzania informacji. Takie rozwiązania były jednak nieefektywne i nieprzystosowane do pracy w wilgotnym środowisku, takim jak ludzka jama ustna. Zespół chińskich badaczy podszedł więc do tego problemu inaczej, tworząc zintegrowane urządzenie, które jednocześnie smaki wyczuwa i analizuje.

Jego podstawą są membrany wykonane z cienkich jak atom warstw tlenku grafenu. A urządzenie naśladuje pracę ludzkiego języka i mózgu. Naturalny zmysł smaku polega na wykrywaniu jonów (naładowanych cząstek), które znajdują się w jedzeniu. W sztucznym języku, gdy jony z badanej substancji przepływają przez filtry z grafenu, ich ruch zwalnia w specyficzny sposób. Można powiedzieć, że każdy smak pozostawia po sobie unikatowy „podpis” elektryczny. I to właśnie on jest odczytywany, a następnie analizowany przez zaawansowany algorytm komputerowy, który uczy się rozpoznawać wzorce, dzięki czemu może je precyzyjnie identyfikować.

Aby sprawdzić skuteczność nowego systemu, naukowcy przeprowadzili serię testów. Najpierw nauczyli algorytm identyfikować cztery podstawowe smaki (kwaśny, gorzki, słony i słodki), wykorzystując do tego 160 próbek substancji chemicznych: kwasu octowego, siarczanu magnezu, chlorku sodu i octanu ołowiu(II). Następnie urządzenie miało za zadanie sklasyfikować 40 nieznanych mu wcześniej próbek. Osiągnęło wysoką skuteczność: 90 proc. dla smaku kwaśnego i słodkiego, 80 proc. dla gorzkiego i 75 proc. dla słonego. System poradził sobie również z identyfikacją bardziej złożonych smaków, takich jak kawa i cola.

Chociaż technologia ta jest wciąż na wczesnym etapie rozwoju, jej potencjał wydaje się duży. Autorzy badania opublikowanego w PNAS sugerują, że po dalszych udoskonaleniach sztuczny język mógłby w przyszłości posłużyć do przywracania zmysłu smaku osobom, które utraciły go w wyniku chorób neurologicznych.


Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną