Listy czytelników
Sprostowanie
W numerze kwietniowym popełniliśmy zabawną pomyłkę wskutek pracy z niskiej jakości zdjęciem. W artykule „Promieniowaniem i chemią w żywność” na s. 61 błędnie opisaliśmy nadpsute brzoskwinie jako jabłka. Dziękujemy za czujność panu Wojciechowi Filipowi.
Szanowna Redakcjo
Mam pytanie odnośnie do artykułu „Producentki jaj” z numeru majowego. Czy jaja od poszczególnych gatunków ptaków różnią się stopniem skażenia bakteryjnego i czy jest to groźne dla ludzi?
Olga M.
Droga Czytelniczko,
bakterie trafiają na powierzchnię jaja już podczas przechodzenia przez kloakę ptaka, a po ich zniesieniu wskutek kontaktu z brudnymi powierzchniami. Obecność patogenów zależy od stanu zdrowia zwierząt oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego karmy i klatek, dlatego trzeba stosować zabiegi higieniczne polegające na usuwaniu odchodów, czyszczeniu i dezynfekcji klatek oraz pomieszczeń produkcyjnych. Należy pamiętać, że poszczególne fermy różnią się istotnie pod względem jakości higienicznej jaj. Jeśli właściciele przestrzegają wymogów sanitarnych, to jaja są bezpieczne dla konsumentów. Na jajach różnych gatunków można znaleźć chorobotwórcze bakterie z rodzajów Salmonella, Listeria i Campylobacter. Jeśli chodzi o spożywanie surowych jajek, to uważać muszą m.in. osoby starsze, z osłabioną odpornością i dzieci. Pamiętajmy, że salmonelli nie przeszkadza w namnażaniu się temperatura w lodówce, ginie za to już w 70°C. Więcej tych bakterii stwierdza się na jajach kaczych, gdyż mają one bardziej porowatą powierzchnię, a hodowle ptaków prowadzi się w warunkach wilgotnych, przy stawach. Zwykle pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po 6–72 godz. od spożycia zanieczyszczonego bakteriami pokarmu. Choroba manifestuje się biegunką, bólami brzucha, mdłościami, wymiotami i gorączką. Do metod walki z salmonellozą oprócz zabiegów dezynfekcyjnych należą szczepienia ochronne kurcząt, stosowanie probiotyków i preparatów zakwaszających paszę, zakwaszanie wody pitnej przed okresem ubojowym i w jego trakcie. Niestety, bakterie bywają obecne także we wnętrzu jaja, gdyż występują już w układzie rozrodczym zarażonych kur (w jajniku) i kogutów, co skutkuje możliwością infekcji w trakcie kopulacji.
Redakcja
Zapraszamy do pisania listów na adres e-mail: wiedzaizycie@wiz.pl