Mikrobiom poprawia pamięć
Obserwuj nas. Pulsar na Facebooku:
W Sekcji Archeo w Pulsarze prezentujemy archiwalne teksty ze „Świata Nauki” i „Wiedzy i Życia”. Wciąż aktualne, intrygujące i inspirujące.
Naukowcy stworzyli sztuczne kwiaty o różnych kolorach, z których część miała zapach trzmielego wabika – sacharozy – a inne substancji odstraszającej, czyli chininy. Celem badania była identyfikacja spryciarzy, czyli owadów najszybciej zapamiętujących kolory związane ze słodkim przysmakiem, oraz tych mniej inteligentnych, dla których proces nauki był nie lada wyzwaniem. Następnie od owadów pobrano próbki zawartości jelit. Dzięki zsekwencjonowaniu DNA udało się ustalić, jakie gatunki bakterii je zasiedlały. Okazało się, że w układzie pokarmowym owadów o bardzo dobrej pamięci odnotowano dużo bakterii z gatunku Lactobacillus apis. Udowodniono też, że owady żywiące się pokarmem bogatym w L. apis mają trwalszą pamięć niż osobniki na normalnej diecie.
Praca opublikowana w „Nature Communications” (2022) dostarcza kolejnych dowodów na to, że jelita są niczym drugi mózg, a ich mikrobiom może wpływać na zachowanie zwierząt. Wcześniejsze badania wykazały, że i u ludzi mikrobiom ma znaczenie.
Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.