Rzodkiewnik pospolity – modelowa roślina używana w eksperymentach biologicznych. Rzodkiewnik pospolity – modelowa roślina używana w eksperymentach biologicznych. Vasiliy Koval / Shutterstock
Kosmos

Kosmiczne przysmaki

Pracujący na orbicie astronauci potrzebują jedzenia, które jest pożywne, możliwie lekkie, zajmuje mało miejsca i dobrze smakuje. Spełnienie tych wymagań to niełatwe zadanie, a tymczasem specjaliści pracują już nad nowymi rodzajami żywności dla misji księżycowych, poza orbitę Księżyca i na Marsa.

Kiedy po stu dniach okrążania Ziemi na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS – International Space Station) włoski astronauta Paolo Nespoli wspomniał, że brakuje mu pizzy, naziemna obsługa misji zrobiła mu niespodziankę i wysłała z innymi zapasami zapakowane ciasta, sos, ser, oliwki i inne dodatki potrzebne do zorganizowania małego pizza party. „Jeśli naprawdę, naprawdę brakuje ci pizzy, możesz przypadkiem wspomnieć o tym szefowi ISS w czasie publicznego wystąpienia. Dziękuję, Kirk (Kirk Shireman – przyp.

Wiedza i Życie 2/2019 (1010) z dnia 01.02.2019; Eksploracja kosmosu; s. 24
Oryginalny tytuł tekstu: "Podręcznik wakacyjny: Kosmiczne przysmaki"
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >