Kosmiczne przysmaki
Pracujący na orbicie astronauci potrzebują jedzenia, które jest pożywne, możliwie lekkie, zajmuje mało miejsca i dobrze smakuje. Spełnienie tych wymagań to niełatwe zadanie, a tymczasem specjaliści pracują już nad nowymi rodzajami żywności dla misji księżycowych, poza orbitę Księżyca i na Marsa.
1 lutego 2019
Kiedy po stu dniach okrążania Ziemi na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS – International Space Station) włoski astronauta Paolo Nespoli wspomniał, że brakuje mu pizzy, naziemna obsługa misji zrobiła mu niespodziankę i wysłała z innymi zapasami zapakowane ciasta, sos, ser, oliwki i inne dodatki potrzebne do zorganizowania małego pizza party. „Jeśli naprawdę, naprawdę brakuje ci pizzy, możesz przypadkiem wspomnieć o tym szefowi ISS w czasie publicznego wystąpienia. Dziękuję, Kirk (Kirk Shireman – przyp.
Wiedza i Życie
2/2019
(1010) z dnia 01.02.2019;
Eksploracja kosmosu;
s. 24
Oryginalny tytuł tekstu: "Podręcznik wakacyjny: Kosmiczne przysmaki"