Oporny szczep gronkowca mecC-MRSA pojawił się w efekcie walki o przetrwanie toczonej na skórze jeży pomiędzy bakterią a grzybem. Oporny szczep gronkowca mecC-MRSA pojawił się w efekcie walki o przetrwanie toczonej na skórze jeży pomiędzy bakterią a grzybem. Shutterstock
Środowisko

Odporność starsza niż antybiotyki

Badania jeży sugerują, że oporność gronkowca złocistego na antybiotyki może być wynikiem selekcji naturalnej. Pojawiła się u tych zwierząt już 200 lat temu.

Gronkowiec złocisty występuje u ludzi i zwierząt w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze, najczęściej nie powodując żadnych dolegliwości. Opisano jednak szczep tej bakterii oporny na metycylinę (tzw. MRSA), stanowiący zmorę oddziałów szpitalnych i wyzwanie finansowe dla systemu opieki zdrowotnej. W samej Europie powoduje on 171 tys. zagrażających zdrowiu i życiu infekcji. Do tej pory uważano, że zjawisko antybiotykoodporności w dużej mierze napędzane jest przez ich powszechne stosowanie w praktyce klinicznej.

Wiedza i Życie 3/2022 (1047) z dnia 01.03.2022; Sygnały; s. 5
Oryginalny tytuł tekstu: "Gronkowiec u jeży"
Reklama