Shutterstock
Zdrowie

Omega-3 nie dla każdego

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rybnym są korzystne dla zdrowia, ale tylko wtedy, gdy człowiek ma odpowiednie geny ­– wynika z badania przeprowadzonego przez międzynarodowy zespół naukowców.
Badanie dotyczyło wpływu zawartych w oleju rybnym kwasów tłuszczowych omega-3 na poziom trójglicerydów. To tłuszcze proste i złożone wykorzystywane przez organizm jako budulec tkanki tłuszczowej, a także jako źródło energii. Jeśli ich poziom jest zbyt wysoki, przyczyniają się m.in. do otyłości, miażdżycy naczyń, ryzyka zawał serca i udaru mózgu.
Zespół zbadał dotyczące 70 tys. osób dane z brytyjskiego Biobanku, w którym zebrano informacje genetyczne i zdrowotne od pół miliona ludzi. Podzielił próbę na dwie grupy: w pierwszej znalazły się osoby przyjmujące suplementy oleju rybnego (około 11 tys.), w drugiej te, które tego nie robią. Następnie przeprowadzili skanowanie genomu dla każdej grupy, testując 8 mln wariantów genetycznych do porównania. Po przeprowadzeniu ponad 64 mln testów wyniki ujawniły istotny wariant genetyczny w genie GJB2. Osoby z genotypem AG, które przyjmowały olej rybny, rzeczywiście obniżyły poziom trójglicerydów. Ale u badanych z genotypem AA ich ilość w organizmie nie tylko się nie zmniejszyła, ale wręcz wzrosła. (Trzeci możliwy genotyp – GG nie był widoczny u wystarczającej liczby ochotników do badania).
Te wyniki mogą być ostrzeżeniem, ale także rzucić światło na poprzednie badania, z których większość wykazała, że ​​olej rybny nie może być pomocny w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.
– Wynikło to najprawdopodobniej z tego, że nie uwzględniały one genotypów uczestników – mówi szef zespołu prof. Kaixiong Ye, genetyk z Franklin College of Arts and Sciences. – Teraz wiadomo, że trzeba je brać pod uwagę.
Współautorami badania opublikowanego w PLOS Genetics” są Yitang Sun i Jingqi Zhou z University of Georgia, Changwei Li i Xiang Li z Tulane University oraz J. Thomas Brenna z Cornell University i University of Texas w Austin.
____________________________________________
źródło: University of Georgia