Ludzki mocz nawozem
Przez tysiące lat mocz wykorzystywano jako naturalny nawóz, ponieważ w jego skład wchodzą bardzo cenne pierwiastki, takie jak azot, fosfor i potas – kluczowe składniki przyspieszające wzrost roślin. W wielu miejscach na świecie nadal tak się robi. Niestety, mocz może zawierać też bakterie, wirusy oraz pozostałości leków. Ważne więc było ustalenie, czy da się go oczyścić bez większych nakładów energii. Zajęli się tym naukowcy z University of Michigan (USA), którzy wykazali, że skuteczne może być ponadroczne przechowywanie w szczelnych pojemnikach. W eksperymencie zebrano mocz 100 osób i przeanalizowano go po 12–16 mies. Zdecydowanie wzrósł w nim poziom amoniaku, który zabijał bakterie. Wprawdzie dochodziło do uwalniania z nich fragmentów DNA mogących zawierać informacje o antybiotykooporności, jednak po wspomnianym czasie nie było już ryzyka, że geny takie zostaną przechwycone przez bakterie glebowe.