Dżelady są zdecydowanymi wegetariankami. Przeważającą część ich menu stanowią trawy i zioła. Dżelady są zdecydowanymi wegetariankami. Przeważającą część ich menu stanowią trawy i zioła. Claire E Carter / Shutterstock
Środowisko

Gadatliwa bestia

Samice w porów­naniu z s­amcami nie mają ­grzywy ani silnie zabar­wionej na czerwono piersi. Ponadto są mniejsze.ArCaLu/Shutterstock Samice w porów­naniu z s­amcami nie mają ­grzywy ani silnie zabar­wionej na czerwono piersi. Ponadto są mniejsze.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak prawdziwa bestia z horroru lub obcy z kosmosu. Ma przenikliwy wzrok, wampirze kły, psią twarz, gigantyczną grzywę i gołą krwistoczerwoną pierś. Mimo przerażającego wyglądu dżelada jest jednak towarzyską wegetarianką, która wolne chwile spędza na... plotkowaniu.

Dżelady brunatne (Theropithecus gelada), łączone kiedyś z makakami lub pawianami, to jedyny przedstawiciel rodzaju Theropithecus. Z języka greckiego słowo ther oznacza „bestia”, a pithecus – „małpa”. W rzeczy samej wygląd dżelady wprowadza obserwatora w pewną konsternację. Sporej wielkości małpa z długim, zakończonym pędzlem ogonem, przerażającą twarzą i gołą czerwoną piersią może budzić mieszane uczucia. Przed chłodem, a nierzadko nawet mrozem, dżelady dodatkowo chroni gruba okrywa włosowa, która miejscami tworzy futro, a u samców – gęstą grzywę.

Wiedza i Życie 11/2018 (1007) z dnia 01.11.2018; Zoologia; s. 40
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >