Shutterstock
Człowiek

Na Bliskim Wschodzie ryby z ogniska serwowano już 780 tys. lat temu

Ślady przygotowywania posiłków na ogniu datowane na więcej niż 100 tys. lat należą do rzadkości. Po części wynika to z tego, że bardzo łatwo ulegają one zniszczeniu. Trzeba więc szukać pośrednich dowodów.

Pytanie, kiedy człowiek zaczął kontrolować ogień, wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Mogło do tego dojść już 1,5– 2 mln lat temu, a umiejętność poddawania obróbce cieplnej roślin i mięsa pośrednio przyczyniła się do rozwoju naszego mózgu, zwiększając zasoby łatwo dostępnej energii i składników odżywczych. Szkopuł polega na tym, że jest to tylko spekulacja. Ślady przygotowywania posiłków na ogniu datowane na więcej niż 100 tys. lat należą do rzadkości. Po części wynika to z tego, że bardzo łatwo ulegają one zniszczeniu.

Wiedza i Życie 1/2023 (1057) z dnia 01.01.2023; Sygnały; s. 8
Oryginalny tytuł tekstu: "Najstarszy gotowany obiad"
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >