Poczwarki robotnic pszczoły miodnej (Apis melifera). Poczwarki robotnic pszczoły miodnej (Apis melifera). Getty Images
Środowisko

Zapach śmierci

Wygryzająca się dorosła pszczoła (imago).Getty Images Wygryzająca się dorosła pszczoła (imago).
Pewne substancje zapachowe skłaniają pszczoły do usuwania z kolonii martwych osobników

Już od dziesiątków lat pszczelarze donoszą, że niepokojąca liczba hodowanych przez nich pszczół miodnych (Apis melifera) ginie z nieznanych powodów. Naukowcy stwierdzili wiele przyczyn tego zjawiska, jednak „główną pozostają na razie są choroby”, mówi profesor Leonard Foster z University of British Columbia (UBC), specjalizujący się w biochemii i biologii molekularnej. Pszczoły są chociażby narażone na warrozę (varroasis apium), przenoszoną przez roztocza, a także na choroby bakteryjne, takie jak zgnilec złośliwy, zwany także amerykańskim (pestis american larvae apium), wywoływany przez laseczki z rodzaju Paenibacillus.

Świat Nauki 7.2018 (300323) z dnia 01.07.2018; Skaner; s. 18
Reklama