Trzmiele Bombus impatiens mogą przetrwać pod wodą nawet tydzień. Trzmiele Bombus impatiens mogą przetrwać pod wodą nawet tydzień. Shutterstock
Środowisko

Trzmiel znajduje się pod wodą

Są odporniejsze na zmiany klimatyczne, niż do tej pory sądzono.

Trzmiele, podobnie jak pszczoły, należą do owadów zapylających. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się smakiem m.in. pomidorów, malin, brzoskwiń, ogórków czy gruszek. Z uwagi na tę istotną rolę zostały objęte ochroną prawną. Mimo to zmiany klimatyczne, niszczenie siedlisk i masowe stosowanie pestycydów sprawiły, że populacja trzmieli gwałtownie zmalała – w Stanach Zjednoczonych aż o 90% w ciągu ostatnich 20 lat. Niegdyś na 100 m² łąki czy pola żerowało ok. 100 osobników, dziś jedynie 2–3.

Wiedza i Życie 6/2024 (1074) z dnia 01.06.2024; Sygnały; s. 6
Oryginalny tytuł tekstu: "Podtopione trzmiele"
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >