Trzmiel znajduje się pod wodą
Są odporniejsze na zmiany klimatyczne, niż do tej pory sądzono.
1 czerwca 2024
Trzmiele, podobnie jak pszczoły, należą do owadów zapylających. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się smakiem m.in. pomidorów, malin, brzoskwiń, ogórków czy gruszek. Z uwagi na tę istotną rolę zostały objęte ochroną prawną. Mimo to zmiany klimatyczne, niszczenie siedlisk i masowe stosowanie pestycydów sprawiły, że populacja trzmieli gwałtownie zmalała – w Stanach Zjednoczonych aż o 90% w ciągu ostatnich 20 lat. Niegdyś na 100 m² łąki czy pola żerowało ok. 100 osobników, dziś jedynie 2–3.
Wiedza i Życie
6/2024
(1074) z dnia 01.06.2024;
Sygnały;
s. 6
Oryginalny tytuł tekstu: "Podtopione trzmiele"