Jack Andersen / Getty Images
Struktura

Piwo: jakie związki chemiczne zawiera

Piwowarzy sięgają po spektrometry masowe i ujawniają zaskakujące tajemnice napoju znanego od 13. tys lat.

Zważywszy, że historia piwa liczy sobie około 13 tys. lat, można by oczekiwać, że wiemy o nim już wszystko. Jednak niedawno przebadano z niezrównaną starannością skład złocistego płynu, znajdując przy okazji nowe metody oceny jakości.

Piwo powstaje z trzech złożonych składników organicznych: ziaren zbóż, chmielu i drożdży. W całym procesie warzenia oddziałują one ze sobą, czego efektem są setki substancji chemicznych, które decydują o smaku napoju. Chociaż część chemików specjalizujących się w badaniu żywności uważa, że złożoność piwa czyni analizę jego składu beznadziejną, Stefan Pieczonka z Technische Universität München uznał, że problem kryje w sobie olbrzymi potencjał i, co więcej, daje, szansę na uzyskanie „doktoratu z piwa”.

Świat Nauki 12.2021 (300364) z dnia 01.12.2021; Skaner; s. 14
Oryginalny tytuł tekstu: "Bezbrzeżna złożoność piwa"