Do czego duńskim malarzom z XIX w. potrzebne było piwo
Dzięki wykorzystaniu spektrometru masowego udało się ustalić, że w płótnie, na którym namalowano dzieła, występują białka pochodzące z ziaren jęczmienia i pszenicy.
1 lipca 2023
Pierwsza połowa XIX w. to w Danii złoty wiek malarstwa. Działali wówczas tacy artyści jak Christoffer Wilhelm Eckersberg, nazywany ojcem duńskiego malarstwa, czy jego uczeń Christen Schiellerup Købke. Był to zarazem czas szybkiego wzrostu popularności piwa w tym kraju. Duńczycy warzyli je w dziesiątkach małych browarów i konsumowali w coraz większych ilościach, uważając za zdrowsze od wody. Picie tej drugiej, jak podejrzewano, mogło być czasem źródłem chorób i rozmaitych dolegliwości.
Proces warzenia piwa polega na ugotowaniu półproduktu (brzeczki) z chmielem, a następnie schłodzeniu i dodaniu drożdży.
Wiedza i Życie
7/2023
(1063) z dnia 01.07.2023;
Sygnały;
s. 6
Oryginalny tytuł tekstu: "Grunt to piwo!"