Reklama
Shutterstock
Technologia

Żeby żywność była świeża, trzeba do pracy zaprząc wirusy

Sweterek sprzed lat, sukienka z banana, rosnące spodnie. Oto moda przyszłości
Struktura

Sweterek sprzed lat, sukienka z banana, rosnące spodnie. Oto moda przyszłości

Coraz szybsze upowszechnianie się zrównoważonych praktyk w modzie sprawia, że ubieranie się znów staje się przyjemnością. Także dla planety. [Artykuł także do słuchania]

Choć dziś stosuje się antybiotyki i inne środki bakteriobójcze, patogeny są sprytne i wykształcają odporność. Na szczęście często tam, gdzie chemia lub nauka wciąż nie daje rady, wydajne rozwiązanie już dawno opracowała biologia.

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to jeden z podstawowych problemów producentów żywności. Jego skutkiem jest wyrzucanie jedzenia, na co świat nie powinien sobie pozwalać. Wirusy z grupy bakteriofagów to białkowe zabójcze machiny, które rozprawiają się wyłącznie z bakteriami, wszelkie inne mikroorganizmy zostawiając w spokoju. To idealna broń przeciwko zanieczyszczeniom. Jedynym wyzwaniem było do tej pory doprowadzenie jej do celu w odpowiedniej ilości.

Grupa badaczy z Kanady zaproponowała rozwiązanie go za pomocą maty z mikroigłami. Koncepcja znana jest w inżynierii biomedycznej od dawna i używana do dozowania najrozmaitszych substancji do organizmu. Tutaj jednak użyto jej do dostarczenia do żywności wirusów. Igły zostały wykonane z polimeru PMMA, miały wysokość 3 mm i średnicę ok. 1,5 mm. Pokryto je dwoma rodzajami fagów (atakujących bakterie E. coli oraz S. enterica) i sprawdzono na różnych produktach mięsnych (mięso wołowe, drób). Te testy służyły wykazaniu, że bakteriofagi nie wpływają negatywnie na jakość żywności, że PMMA jest najbezpieczniejszym przebadanym materiałem do konstrukcji tych igieł oraz że stopień redukcji patogenów jest na tyle wysoki, aby żywność mogła zostać dopuszczona do spożycia (wyniki były nawet lepsze niż przy zwykłej iniekcji bakteriofagów). Wszystkie uzyskane wyniki są zachęcające.

Autorzy deklarują, że wdrożenie ich wynalazku wymaga dalszych badań, w których opakowania na żywność byłyby wyposażone w takie maty mikroigłowe, aby żywność była w stałym kontakcie z bakteriofagami. Istotne będzie też znalezienie sposobu na szybkie i proste produkowanie wyposażonych w nie opakowań. Gdyby to się udało, mogłoby to zwiększyć trwałość produktów żywnościowych i znacząco poprawić sytuację przemysłu spożywczego.

||/||


Dziękujemy, że jesteś z nami. To jest pierwsza wzmianka na ten temat. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża najnowsze badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Reklama