Ryż dla cukrzyków
Szacuje się, że na cukrzycę typu 2 cierpi 537 mln osób na świecie, a do 2045 r. liczba ta ma wzrosnąć do 783 mln. Większość przypadków dotyczy krajów o niskich i średnich dochodach. Połowa chorych zamieszkuje kraje azjatyckie, gdzie ryż stanowi podstawę diety. Ta w przypadku cukrzycy jest niezwykle istotna i powinna opierać się na produktach o niskim (poniżej 55) indeksie glikemicznym (IG, parametr opisujący tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu). Ryż biały, obok ziemniaków i makaronu, charakteryzuje się wysokim IG i chorujący na cukrzycę powinni ograniczać jego spożycie. Z drugiej strony stanowi źródło węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów (np. lizyny) i jest niedrogi oraz powszechnie dostępny. Dlatego naukowcy z Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem (Filipiny) postanowili opracować jego odmianę skrojoną na potrzeby pacjentów z cukrzycą. O wynikach ich prac czytamy na łamach „PNAS”.
Nowa linia ryżu powstała w wyniku skrzyżowania odmiany Samba Mahsuri i mutanta IR36, a w wytypowaniu genów odpowiedzialnych za prozdrowotne właściwości pomogła sztuczna inteligencja. Okazało się, że ziarna mają nie tylko niski indeks glikemiczny (poniżej 45), ale też pięciokrotnie wyższą zawartość białka niż konwencjonalny ryż. Nowa odmiana może pomóc nie tylko w walce z cukrzycą, ale jeszcze w uzupełnieniu niedoborów białka w diecie, sprzyjając tym samym zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.